Selamat Menjejaki Menara Gading

Assalamu’alaykum wa rahmatullahi wa barakatuh

KRIM Terengganu ingin mengucapkan selamat maju jaya, kepada para lepasan SPM 2010 yang kini telah dan menunggu untuk melanjutkan pelajaran. Baik ke IPT, matrikulasi, maktab, persijilan, kursus kemahiran atau mengambil STPM mahupun STAM, yakinilah keputusan yang telah diambil. Bulatkan hati dan berteguhlah dengan keputusan adik-adik.

Tiada yang mudah dan tiada jalan yang lebih mudah dalam mengecapi kejayaan. Sedang syurga itu dipagari oleh kesengsaraan dan neraka itu diliputi keasyikan, begitulah nilai sebuah kejayaan yang murni. Tentunya banyak hambatan-hambatan seperti matapelajaran yang baru dan ‘susah’, cintan-cintun See You di IPT, masalah menyesuaikan diri dengan persekitaran baru dan 1001 permasalahan yang lain.

Namun, yakini di sebalik kesusahan itulah, makna dan kemanisan kejayaan. Hadapilah cabaran dengan matang. Dapatkan nasihat dan bergaullah dengan mereka yang dapat menasihati dan menunjukkan jalan kebaikan kepada adik-adik.

“Barangsiapa ilmunya bertambah, namun tidak bertambah petunjuk (hidayah), maka ia akan semakin jauh dari Allah.” (HR. Abu Nu’aim)

Akhir kata, carilah apa jua ilmu dan pengalaman yang membuatkan kita semakin akrab dengan Sang Pencipta.Kerana ajal itu tidak mengenal siapa, bukan pada mereka yang tua, hatta bayi atau pelajar atau siapa sahaja akan disapa kematian, maka berbekallah juga dengan ilmu yang bermanfaat.

Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak shaleh yang berdoa kepadanya. (HR Muslim)

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ عِلْماً نَافِعاً

“Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu ilmu yang bermanfaat.”

Allahumma Ameen..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s